Slovo starostky Sokola - listopad 2020

12.01.2021 11:18

Nazdar milé sokolky, milí sokoli a milí spoluobčané.

8. říjen vlála nejenom na naší sokolovně sokolská vlajka. Určitě jste viděli řadu spoluobčanů se sokolskou kokardou na oblečení. Tento památný den sokolstva je připomínkou tisícovek sokolek a sokolů, kteří obětovali své životy za svobodu a demokracii. Z rozhodnutí zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha byla Česká obec sokolská rozpuštěna a její majetek úředně zabaven. Gestapo v noci ze 7. na 8. října 1941 zatklo, takřka naráz, všechny sokolské činovníky z ústředí, žup i větších jednot, kteří „ještě byli na svobodě“. Byli mučeni, vězněni, deportováni do koncentračních táborů a naprostá většina z nich se již domů nevrátila. Tato akce byla nejrozsáhlejším zásahem proti členům Sokola v celé jeho více jak stopadesátileté historii a postihla především řadu jeho nejvyšších představitelů a tím i významných osobností celého národa, které, jak ukázal další vývoj naší společnosti, pak v jejích dalších osudových chvílích nenahraditelně chyběly. Cílem a smyslem této akce byla totální likvidace celého spolku. Rozhodnutím Parlamentu České republiky slavíme tuto památku jako Významný den České republiky.

Nyní již k aktuálním zprávám z jednoty. Stávající epidemickou situaci všichni známe a vnímáme ji jako vážnou. Z nařízení vlády ČR s platností od 14.10.2020 do 3.11.2020, které plně podporujeme, se naší činnosti týkají hlavně níže uvedené body:

- veškerá činnost ve vnitřních prostorách je zakázána;

- činnost ve venkovních prostorách, venkovních hřištích, ale i v přírodě je omezena maximálním počtem 6 osob a to včetně trenérů či cvičitelů; je však zakázáno využívat veškerých vnitřních příslušenství venkovních prostor (sociální zařízení, šatny, klubovny apod.).

V reakci na nařízení vlády byl zastaven veškerý provoz sokolovny a zrušeny plánované společenské a kulturní akce. Protože neznáme další vývoj epidemických opatření, rušíme i divadelní představení  Kšanda souboru  Agentura snů plánované na 12.11.2020. Ráda bych též poděkovala paní Monice Dvořákové za pomoc při prodeji a bohužel i následném vracení vstupného za zrušené divadelní představení souboru HÁTA, které mělo proběhnout 3.10.2020. Tenisové dvorce a tréninková zeď jsou jako venkovní sportoviště zatím otevřené, ale sezóna pomalu končí. V regulovaném režimu pracujeme nadále na výstavbě oplocení třetího kurtu. 

V sobotu 10.10.2020 proběhla v sokolovně brigáda. Jednalo se hlavně o úklidové práce v sokolovně a okolí. Sokolovna byla vydezinfikována pomocí ozónového generátoru, který nám zapůjčili naši hasiči. Děkujeme proto SDH Svojšovice a panu Tomáši Zachatovi za zapůjčení a bratru Jirkovi Strnadovi za provedení dezinfekce. V plánu jsou také podzimní brigády na tenisových kurtech.

Budeme rádi, pokud se epidemická situace vrátí do přiměřených rozměrů, abychom opět mohli začít fungovat. Plánované akce, rozvrh cvičebních hodin i aktuální informace najdete na stránkách www.sokolstrancice.cz, na našem facebooku i na tradičních vývěskách.

Přeji Vám všem příjemné podzimní dny, myslete stále na pohyb, veselou mysl a hlavně držte se.

MUDr. Jitka Štolbová, starostka TJ Sokol Strančice.

—————

Zpět


Kontakt

Tělocvičná jednota Sokol Strančice

Sokolská 38
25163 Stránčice



IČ: 653 99 951

Spolek veden u MS v Praze, s.z. L 28 132

Bankovní spojení: 209828642/0300